Guess i’m back

Het was stil rondom Pittie Pastry… Zo stil dat mijn laatste post uit december 2017 komt!
Een carrière switch, een break-up, een nieuwe relatie en twee verhuizingen later begon het toch weer te kriebelen. Taarten op bestelling maak ik allang niet meer, maar het geven van workshops en het delen van mijn tips en tricks miste ik toch wel enorm. So.. I’m back! Niet meer in het Engels, maar in mijn moedertaal, Nederlands.

Verwacht de komende tijd veel recepten, veel ideeën en een review hier en daar.

Ik wil graag met jullie mijn tips en tricks delen zodat het maken van taarten en gebak echt niet moeilijk hoeft te zijn. Het zit hem allemaal in goede basis recepten, die toegankelijk zijn en waar je je fantasie op los kan laten.
Ik ga jullie vandaag meenemen in het basis recept der basis recepten, namelijk die van mijn goddelijke, luchtige botercrème. Iedereen die wel eens mijn taarten of cupcakes geproefd heeft, verbaast zich altijd over de luchtigheid van mijn botercrème.

In patisserie land wordt deze ook wel Zwitserse meringue botercrème genoemd. Een crème die onterecht vaker in de prullenbak belandt, aangezien hij niet altijd de makkelijkste is. Scroll snel naar beneden zodat je alle geheimen van deze bijzondere crème kan vinden en zorg ervoor dat jij de show steelt de volgende keer dat je een taart decoreert of cupcakes met een mooie toef op tafel zet. 


Zwisterse meringue botercrème- 300 gram gepasteuriseerde eiwitten (te vinden in het koelschap van bijvoorbeeld de Albert Heijn)

- 500 gram suiker

-680 gram ongezouten roomboter, op koele kamer temperatuur, in blokjes 

- 20 ml vanille extract of 1 theelepel vanille pasta 
goede snuf zout Dit recept maak ik zelf in mijn Kitchenaid mixer, maar is ook te maken met een handmixer.
Hou er dan wel rekening mee dat dit recept langer duurt en je dus het beste een keukenhulpje kan regelen die de mixer voor je vasthoudt. Zorg dat de kom van de mixer volledig vetvrij is. Veeg hem schoon met een schijfje citroen en wat keukenpapier om hier zeker van te zijn. 
Meng de eiwitten met de suiker in de kom van de mixer en plaatst deze op een pan met een klein laagje water, waar de kom net boven op past, en zet hem op het fornuis.

Verwarm het eiwit / suiker mengsel, terwijl je constant roert met een flexibele spatel. Deze techniek wordt ook wel au bain marie verwarmen noemt. Als je toevallig een keuken thermometer hebt liggen, verwarm het mengsel dan tot een temperatuur van 82 graden Celsius. Heb je deze nou niet? Geen man overboord! Je kan namelijk ook controleren of het mengsel klaar is door het mengsel tussen je vingers te wrijven. Als je geen suiker korreltjes meer voelt en de suiker dus volledig opgelost is, is het klaar en kan het mixen beginnen!Zet de mixer met een garde op de hoogste stand en klop de eiwitten tot de kom koel aan begint te voelen of tot ongeveer 32 graden Celsius. Dit kan tot 10 minuten duren in een staande mixer en 20 minuten met een handmixer.

 Voeg, terwijl de mixer op lage stand draait, de blokjes boter een voor een toe. Blijf roeren tot alles is opgenomen en een romig en luchtig mengsel ontstaat. Voeg als laatste de vanille toe en mix nog door tot alles goed gemengd is. Je Zwitserse meringue boter crème is nu klaar om als vulling te gebruiken, om een taart mee af te smeren of als lekkere toef met een mooi spuitmondje op cupcakes te spuiten.Dit basis recept is goed in allerlei andere smaken te maken door toevoeging van bijvoorbeeld gesmolten chocolade of gepureerd fruit. Laat dan de vanille achterwege.


Eerste hulp bij botercrème drama

Aangezien Zwitserse meringue botercrème sterk afhankelijk is van de temperatuur van de ingrediënten, heb ik ook een kleine SOS toegevoegd om ervoor te zorgen dat je crème altijd zal lukken.

Als de botercrème na toevoeging van de boter eruit ziet als een soort soep, waren je eiwitten te warm. Dit is makkelijk op te lossen door je kom met het gehele mengsel in de koelkast te zetten voor ongeveer 15 minuten en daarna weer op te kloppen. Je zult zien dat na enkele minuten je een luchtige en volle crème krijgt die daarna makkelijk te smeren of op te spuiten is. 


Ziet je mengsel er na toevoeging van de boter geschift uit en lijkt het alsof er allemaal klontjes in zitten? Verwarm dan een opscheplepel van het mengsel in de magnetron tot deze licht smelt en voeg deze toe aan de crème. Klop het mengsel verder op en je zult zien dat deze weer mooi luchtig en vol wordt. Je kunt kleine gedeeltes blijven verwarmen, mocht de verwarmde hoeveelheid in eerste instantie niet voldoende zijn.Ik ben erg benieuwd of jullie deze botercrème ook gaan testen op jullie taarten en cupcakes.
Tag me vooral in jullie creaties op Instagram met de hashtag #pittiepastry .